Sommer-OL er et af verdens største sportsbegivenheder. De Olympiske Lege bliver afholdt hver fjerde år, og forskellige lande skiftes om at være værter. Det er den Internationale Olympiske Komiteen (IOC), som står for organisering af legene, og IOC følger også værternes forberedelser helt tæt.

IOC har meget at se til sammenlignet med deres arbejde ved det første OL i 1896. De Olympiske Lege er gået fra at bestå af 42 events i 1896 til 11.238 konkurrencer ved det seneste OL i Rio i 2016. I dag er antallet af nationer 206, hvilket er enormt meget sammenlignet med de 14 nationer, der dystede ved legene i Grækenland i 1896.

USA er den nation, der har været værter flest gange. USA organiserede legene i St. Louis i 1905, i Los Angeles i 1932 og 1984 og i Atlanta i 1996. Derudover har Storbritannien været værter tre gange og Grækenland, Frankrig, Australien og Tyskland været OL-værter to gange hver.

Danmark har endnu ikke været værter for OL. Det tætteste de Olympiske Lege har været på Danmark var i 1912, da svenskerne afholdte det i Stockholm. Danmark har tidligere drømt om at organisere OL i København, men da det på det seneste er blevet afholdt i kæmpe internationale storbyer som Rio de Janeiro og Tokyo, har danskerne skubbet den drøm til siden.

Men drømmen er ikke skubbet langt væk. IOC Præsidenten Thomas Bach ønsker at mindre storbyer kan blive værter for OL. Bach besøgte Danmark i forbindelse med VM i sejlsport 2018, og her udtalte tyskeren, at Danmark har etableret sig selv, som et af knudepunkterne, når det kommer til organisering af store sportsbegivenheder.

Sommer-OL banede vejen for vinter-OL

Vinter-OL i den franske by Chamonix i 1924 var det første Vinter-OL nogensinde. Legene bliver ligesom sommer udgaven afholdt hver fjerde år, og igen er det USA, der har været værter flest gange. USA organiserede Vinter-OL i New York i 1932 og 1980, i Californien i 1960 og i Salt Lake City i 2002.

Danmark er ikke blandt de mest succesrige nationer ved Vinter-OL. Det er Norge til gengæld, og ved det seneste Vinter-OL satte nordmændene rekord. 39 medaljer heraf 14 var guld var det nordiske lands bedste resultat hidtil ved Vinter-OL.

Nordmændene vinder så meget, at der findes nordmænd, der brokker sig over alle medaljerne. Det lyder vildt, men de ski entusiaster, der ønsker at sportsgrene som fx cross country ski bliver populært, håber nogen gange inderligt på, at et andet land end Norge vil snuppe guldet.

Den norske dominans kan være årsagen til, at seertal er gået ned. Det kan også påvirke at færre atleter i andre lande går efter at blive den bedste i fx cross country ski, når de fra start ved, at det er utroligt svært at stille op mod nordmændene.

Danmark har vundet en enkelt medalje ved Vinter-Ol. Det gjorde det danske damecurlinghold, da de vandt sølv ved Vinter-Ol i Nagano i 1998. Curling og cross country ski er en del af de 15 discipliner, som hører under de syv sportsgrene, der er en del af Vinter-OL.