De vier grandslamtoernooien

De Australian Open

De Australian Open is het grandslamtoernooi dat jaarlijks het tennisseizoen opent. Wat de Open Australische Tenniskampioenschappen bijzonder maakt, is de toevoeging van junioren en rolstoeltennissers aan dit kampioenschap, naast het gebruikelijke enkelspel voor mannen en vrouwen, het dubbelspel voor mannen en vrouwen en het gemengd dubbelspel.

De speellocatie voor de Australian Open is het “Melbourne Park” in Australië. Er wordt sinds 1996 gespeeld op een hardcourt veld, welke vanaf 2008 de karakteristieke lichtblauwe kleur heeft gekregen.

Roland Garros

De French Open, zoals het Roland Garros tennistoernooi ook wel genoemd wordt, speelt zich ieder jaar rond eind mei af. De prijs voor de vrouwelijke winnaar van het toernooi is de “Coupe Suzanne-Lenglen” waar de mannelijke winnaar de “Coupe des Mousquetaires” in ontvangst mag nemen.

Roland Garros wordt gehouden in het “Stade Roland-Garros” dat zich vlakbij de “Porte d’Auteuil” in Parijs bevindt.

Er wordt tijdens dit toernooi gespeeld op gravel, een mengsel van fijngemalen puin zoals dakpannen en baksteen. Binnen het programma wordt naast de gebruikelijke spelerssamenstellingen ook een juniorentoernooi gehouden.

Wimbledon

De officiële benaming van Wimbledon is “The Wimbledon Championships” en is een van de, zo niet hét bekendste tennis toernooi ter wereld. Deze grote naamsbekendheid heeft het toernooi te danken aan het feit dat dit het oudste tennistoernooi ter wereld is.

In de tenniswereld wordt Wimbledon gezien als het meest toonaangevende tennistoernooi wereldwijd en het enige toernooi waarbij het verplicht is gesteld witte kleding te dragen.

De wedstrijden op Wimbledon worden gespeeld op de “All England Lawn Tennis and Croquet Club” in een buitenwijk van Londen, met de weinig verrassende naam Wimbledon.

De wedstrijden worden gespeeld op gras, en aan het hoofdtoernooi doen per geslacht 128 enkelspelers en 64 dubbelspelkoppels mee. Daarnaast zijn er ook nog eens 48 man/vrouw koppels in het gemengd dubbelspeltoernooi.

US Open

De opening van de US Open is jaarlijks rond eind augustus, en is daarmee het laatste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. De US Open is ontstaan door het samenvoegen van twee verschillende toernooien. Namelijk het “U.S. National Men’s Singles Championship” voor de heren en een vergelijkbaar toernooi voor de dames.

Het tennistoernooi werd tot en met 1977 gespeeld in “Forest Hills” in het stadsdeel Queens in New York. Vanaf 1978 wordt de US Open gespeeld op het “USTA Billie Jean King National Tennis Center” in Flushing, een wijk in Queens.

Sinds de verandering van de locatie wordt het toernooi gespeeld op hardcourt, waar het in de beginjaren nog op gras en daarna op gravel werd gespeeld.