De Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. Aan dit internationale evenement strijden duizenden atleten van over de gehele wereld mee. Allen met maar één doel: Het winnen van de gouden plak binnen hun tak van sport en de eeuwige roem die daarbij hoort.

Er zijn twee versies van de Olympische Spelen, te noemen de Zomerspelen en de Winterspelen. Beide worden om de vier jaar in een door het Olympisch Comité gekozen gaststad georganiseerd, waarbij de twee versies elkaar om beurten afwisselen.

Er zijn een aantal rituelen en symbolen welke gepaard gaan met de organisatie van de Spelen. De bekendste voorbeelden zijn waarschijnlijk de Olympische vlag en de Olympische vlam.

De Olympische vlag is ingevoerd in 1914 en is oorspronkelijk ontworpen voor het 20-jarig jubileum van de Olympische Beweging in Parijs. De Olympische vlag heeft een volledige witte achtergrondkleur met daarop het symbool van vijf aan elkaar vastzittende ringen in de kleuren blauw, zwart, rood, geel en groen. De reden dat hiervoor gekozen is door ontwerper Pierre de Coubertin, is omdat in elke vlag van ieder land ter wereld, minstens een van deze zes kleuren verwerkt is. De symboliek achter de ringen is als volgt. Ze belichamen passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.

De Olympische vlam behelst een vuur wat tijdens de openingsceremonie ontstoken wordt, en dat tijdens de totale duur van de Spelen blijft branden. Pas bij de slotceremonie wordt de Olympische vlam gedoofd.

Volgens de het verhaal werd de Olympische vlam met zonlicht aangestoken in de historische stad Olympia. De vlam werd vervolgens in estafette naar de plaat van bestemming gebracht. Dit is tot op heden nog steeds een traditie welke in ere wordt gehouden.

De slogan van de Olympische Beweging is sneller, hoger, sterker, wat zich in het Latijn vertaald tot: Citius, altius, fortius.

Daarnaast hebben de Olympische spelen nog een kernspreuk, welke kort gezegd staat voor: “Meedoen is belangrijker dan winnen.” of “Het is niet het eindpunt, maar de reis die telt.”

De Olympische Zomerspelen

De Zomerspelen worden ook wel de Olympiade genoemd. De allereerste editie van de Zomerspelen werden van 6 tot 15 april 1896 gehouden in Athene. Officieel heette het sportevenement toen nog “De Spelen van de eerste Olympiade”. Het aantal deelnemende landen was destijds 14 met in totaal 241 atleten welke meededen aan 43 verschillende onderdelen.

Als we echter nog verder terug in de tijd gaan, leert dit ons dat de oude Olympische Spelen al ver voor de jaartelling gehouden werden. Om precies te zijn 776 jaar voor Christus.

De Olympische Winterspelen

In 1924 werden de eerste Olympische Winterspelen gehouden in de plaats Chamonix, gelegen in het oosten van Frankrijk, aan de voet van de Mont Blanc. Tot 1992 werden de Winterspelen in hetzelfde jaar gehouden als de Zomerspelen. Vanaf dat jaar is er voor gekozen om de Winterspelen in de even jaren tussen de Zomerspelen te houden.

Zoals de naam al doet vermoeden omvatten de wintereditie van de Olympische Spelen enkel wintersporten. Het zijn 7 verschillende sporten, met in totaal 15 disciplines.