De drie Grote Rondes

De Ronde van Frankrijk

De Tour de France, in de volksmond ook wel “de Tour” genoemd is een meerdaagse wielerwedstrijd welke ongeveer een maand in beslag neemt. De toer voert de renners voornamelijk door Frankrijk maar doet regelmatig ook andere landen aan. Enkele van die landen zijn België, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland, en in 2015 startte de Tour de France zelfs vanuit Utrecht.

De slotetappe eindigt sinds 1975 altijd op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. En ondanks dat het binnenhalen van zo’n aankomstplaats van de Tour enorm veel geld kost, biedt het de organiserende gemeente of stad een grote naamsbekendheid.

Naast de strijd om het eindklassement bevat de Tour diverse uitdagingen. Zo strijden de wielerploegen en renners tevens om punten, welke elke losse etappe te verwerven zijn. Een renner met de hoogste totaalscore binnen een specifiek klassement rijdt de volgende etappe in een trui met een bepaalde print of kleur. Naast de trui hangen hier forse geldprijzen vanaf.

Een kort overzicht van de te behalen klassementstruien:

  • De gele trui is voor de renner met de kortste totale tijd over alle etappes.
  • De groene trui wordt gedragen door de renner welke in de tussensprints en op de eindstreep het hoogste aantal punten heeft vergaard.
  • De bolletjestrui is voor de leider van het bergklassement.
  • De witte trui is voor de best geklasseerde renner in het algemeen klassement, jonger dan 25.
  • Een rood in plaats van zwart rugnummer, geeft aan dat er in de voorgaande etappe door deze renner het meest aanvallend is gereden.
  • Truien met gele rugnummers worden gedragen door de leidende ploeg van elk team. Dit zijn de drie eerste rijders van dat team. Naast de gele letters zijn ook de helmen van deze renners geel.

de Ronde van Italië

Deze meerdaagse wielerwedstrijd heet officieel de Giro d’Italia en speelt zich in en rond Italië af. De geboorte van deze Grote Ronde vond plaats in 1909 en is sindsdien elk jaar gehouden. Uitzonderingsjaren hiervan zijn de periodes welke tijdens de twee Wereldoorlogen plaatsvonden.

Er zijn bij deze wielerwedstrijd in totaal 23 dagen waarop er daadwerkelijk gereden wordt. De wedstrijd kent 21 etappes, twee rustdagen en een mogelijk proloog. Dit is een zeer korte individuele tijdrit, welke over maximaal 8 km bestrijkt, welke aan de start van een rittenwedstrijd plaatsvind.

Tegenwoordig wordt de Giro na de Tour de France gezien als belangrijkste rittenkoers ter wereld. De start van de Giro lag tot 1960 altijd in Milaan. Vanaf dat jaar verschilt de vertrekplaats van deze wielrenwedstrijd van jaar tot jaar.

De slotetappe eindigt meestal in Milaan, maar vindt ook wel eens in andere steden plaats.

De Ronde van Spanje

De Vuelta Ciclista a España wordt veelal afgekort tot Vuelta, en wordt zoals de naam al doet vermoeden gereden in Spanje. De eerste Vuelta werd gereden in 1935, maar werd niet direct een jaarlijks terugkerende wedstrijd. Pas vanaf 1955 werd het een jaarlijks fenomeen.

Waar de Vuelta voor 1995 altijd gereden werd in het voorjaar, is dit sinds dat jaar veranderd naar de late zomer. Deze verandering heeft de Vuelta meer aanzien gegeven, wat heeft geleid tot een internationaler cachet. Dit komt mede doordat renners welke minder goed gereden hebben tijdens de Tour de France, dit in de Vuelta goed willen maken. Hierom wordt een overwinning in de Vuelta tegenwoordig als even belangrijk bevonden dan een overwinning in de Giro.