eSport er på alle folks læber. Den nye tendens til at kunne vinde flere millioner på at spille computerspilsturneringer samt muligheden for at gamble med eSport betting gør, at flere dedikerer sig selv til at være professionelle gamere. Det at denne sektor er blevet så populær har fået flere til at stille det helt store spørgsmål om, hvorvidt eSport er en sportsgren.

Hvad er eSport?

eSport dækker over elektronisk sport, hvor spillerne dyster mod hinanden ved at spille computerspil mod hinanden. Spillerne bruger taktik til at vinde over hinanden i spil som fx Counter Strike, Call of Duty og League of Legends, og der findes flere millioner personer, som foretrækker at være tilskuere til en eSport kamp i stedet for fx en fodboldkamp.

Betting på eSport

Ligesom med fodboldkampe, så kan tilskuere tilføje ekstra spænding til en eSport begivenhed ved at vædde på resultatet af konkurrencen. Den svenske bookmaker Unibet er en af de online betting sider, som giver folk mulighed for at vædde på fx det globale mesterskab i Heroes of the Storm eller VM i Overwatch.

Ikke anerkendt som accepteret idrætsgren hos DIF

Dansk Idrætsforbund (DIF) har indtil videre afvist at optage gaming som en del af de accepterede idrætsgrene. I følge formanden Niels Nygaard er det ikke en idrætsaktivitet at sidde og taste på et keyboard, mens man spiller. Dog har de ikke lukket døren helt, og næstformand Thomas Bach har efter Nygaards udtalelse uddybet med, at gaming ikke er anerkendt af DIF, da det kræver en samlet forening med et vist antal medlemmer, og det har professionel dansk gaming endnu ikke.

eSport-turneringer i skolen

I Storbritannien tager de dog eSport utroligt seriøst på højt plan. Det britiske eSports forbund udvikler sporten på græsrodsniveau ved at organisere turneringer i skolerne. Fra oktober 2018 kan børn og unge mellem 12 og 19 år konkurrere i tre forskellige spil, og et af dem er League of Legends. Selvfølgelig går konkurrencerne ikke i vejen for skolegangen, da det foregår efter skoletimerne er overstået. Forskellige hold fra hele Storbritannien vil konkurrere over to sæsoner, som løber over otte uger. Finalen vil blive afholdt ved Insomnia Gaming Festival i påsken 2019.

Tal viser, at eSport spås til at være en de tre største sportsgrene i hele verden i 2025. Derfor overrasker det ingen, at briterne satser så meget på eSport. Hjemme i Danmark viser tal også, at hver femte dansker, som er mellem 18 og 29 år, spiller computerspil på konkurrenceniveau. Det har fået danske forretningsmænd til at investere flere millioner i eSport, og derfor begynder flere og flere at presse på for, at eSport bliver anerkendt som en rigtig sportsgren.

Vind 100 millioner dollars i Fortnite

Et af verdens mest omtalte spil på nuværende tidspunkt, Fortnite, er også hoppet med på eSport-vognen. Danske Christofffer Snejbjerg fra Støvring er en af de professionelle gamere, som repræsenterer Fnatics Fortnite-holdet. For Snejbjerg er det meget mere end et fuldtidsjob at arbejde for eSports-organisationen Fnatics. Faktisk spiller han Fortnite op til 15 timer om dagen, og det gør han, fordi han drømmer om at vinde flere millioner på spillet.

Virksomhed Epic Games er det firma, der står bag et populære spil, som har skaffet mere end 120 mio. registrerede brugere i løbet af mindre end 12 måneder. Epic Games har annonceret, at de nu vil bruge mange af de indtjente penge som præmiepenge i turneringer og et Fortnite verdensmesterskab. Helt præcist sætter Epic Games 100 mio. dollars på spil i eSport turneringer i løbet af resten af 2018 og 2019.

Tjen penge på streaming

En ting er, at eSports turneringer er utroligt populære blandt spillere som Snejbjerg. En anden ting er streaming. Gamere kan også tjene penge på at livestreame, mens de gamer. Det sker på streamingplatformen Twitch, hvor Snejbjerg er gået fra at have 200 til 11.000 followers i løbet af mindre end et halvt år.

eSport er også for piger

Men eSport er ikke kun for drenge. Sascha “Scarlett” Hostyn er den rigeste kvindelige eSport spiller i verden. Den 24-årige gamer fra Canada er en del af Zerg-holdet, og hun dyster i Star Craft. Scarlett blev en del af Guinness verdensrekord bogen i 2016 med titlen “højeste karriere fortjeneste for en kvindelig gamer”. Indtil videre har hun tjent 1,7 mio. på eSport, og det lader til, at formuen kun vi blive større og større.