Wereldkampioenschap voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal is een vierjaarlijks voetbal toernooi, waarbij nationale herenteams welke aangesloten zijn bij de FIFA strijden voor de beker.

Het ontstaan van het WK

In 1904 werd de FIFA opgericht in Parijs. Zij zijn de internationale organisatie welke de belangen behartigt voor de voetbalsport. FIFA staat voor “Fédération Internationale de Football Association”.

In 1906 deed de FIFA een poging om een internationaal voetbaltoernooi te organiseren tussen diverse landen. Tot dan toe waren de Olympische Spelen de enige mogelijkheid tot een internationale, wereldwijde voetbalcompetitie.

Echter liep de organisatie voor dit eerst geplande WK uit op een fiasco.

In de jaren die volgde groeide de Olympische toernooien in formaat. Het grootste nadeel hiervan was dat enkel amateurspelers mee mochten doen aan deze wedstrijden. Dit was de start voor het ontstaan van professionele toernooien waarin profvoetballers tegen elkaar konden strijden.

Onder toezicht van de FIFA ontstond in 1908 de eerste officiële Olympische voetbalcompetitie. De organisator hier bij was de Engelse voetbalbond. Er deden aan deze editie acht Europese teams mee. Vier jaar later, in 1912, streden 11 Europese landen voor de titel.

In 1914 werd de voetbalcompetitie op het Olympisch toernooi door de FIFA erkend als “wereldkampioenschap voetbal voor amateurs”. Hiermee namen zij ook de organisatie en verantwoordelijkheid van het evenement voor hun rekening. Op de Olympische Zomerspelen van 1920 mondde dit uit tot het eerste voetbaltoernooi op intercontinentaal niveau. Het aantal landen dat meedeed was 14, en hiervan was maar 1 land dat buiten Europa lag, namelijk Egypte.

In de jaren daarna voegde meer en meer landen zich bij het toernooi en kreeg het kampioenschap meer en meer een echt intercontinentaal karakter.

Het eerste officiële wereldkampioenschap, zoals we dat heden ten dage kennen, vond uiteindelijk plaats in 1930. Hierbij werd besloten dat Uruguay het gastland zou worden om het WK te organiseren.

De lange reistijd en hoge reiskosten naar Uruguay, leidde er echter toe dat geen enkel Europees land geïnteresseerd was mee te doen aan het kampioenschap. Door hulp van de Uruguayaanse regering zijn er uiteindelijk toch vier landenteams overgehaald de lange oversteek te maken. Dit waren Roemenië, België, Frankrijk en Joegoslavië. Naast deze vier Europese landen deden er zeven teams uit Zuid-Amerika mee en twee teams uit Noord-Amerika. Hiermee kwam de teller voor het totaal aantal meedingende landen voor het eerste officiële WK dus op 13 te staan.

Victoire aux Ailes d’Or

De officiële wisselbeker is de “Victoire aux Ailes d’Or”. De Griekse godin Nikè, godin van de overwinning, draagt deze beker. Op 1946 werd de naam van de wisselbeker echter omgedoopt tot de “Jules Rimet-beker”. Dit was een eerbetoon aan Rimet als grondlegger van het Wereldkampioenschap voetbal.

De afspraak was dat wanneer een land de wisselbeker drie maal had gewonnen, dit land de beker mocht houden. Dit leidde ertoe dat Brazilië in 1970 de definitieve eigenaar van de beker werd. Helaas werd de trofee in 1983 gestolen, om nooit meer teruggevonden te worden. Hierop liet de Braziliaanse voetbalbond een replica maken.

De wereldbeker ziet er tegenwoordig een heel stuk anders uit. Het is een sokkel waarop twee figuren staan, welke een globe in de lucht houden. Ook deze trofee is wederom een wisseltrofee.

Triviale feiten over het WK

Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog werd de vierde editie van het WK afgelast. Deze editie zou eigenlijk plaatsvinden in 1942. De editie welke in 1946 plaats zou vinden is tevens afgelast vanwege WOII

Tijdens de bloedstollende finalewedstrijd tussen Nederland en Spanje in 2014 werd er een record gemeten door een aantal waterbedrijven. Tijdens de rust van de wedstrijd werd namelijk een enorme piek in zoetwaterverbruik gemeten, terwijl ze tijdens de tweede helft een historisch dieptepunt maten.