Cyklen havde for nyligt 200 års jubilæum. Jernhesten, som så mange danskere elsker, blev opfundet i 1817, og her 200 år senere er cyklen mere populær end nogensinde. I hvert fald hvis man kigger på store internationale og nationale cykelløb, som skaffer publikum over hele verden. I denne artikel kaster vi et blik på cykelløbenes historie.

Tour de France historien

Hvert år bliver der afholdt Tour de France i juli måned. 200 cykelryttere cykler tæt på 3500 km. i løbet af 23 dage, når de gennemfører Tour de France. Rytterne kan nå at forbrænde op til 118.000 kalorier i den forbindelse, og derfor kommer det ikke som en overraskelse, at cykelrytterne er så tynde.

Tour de France bliver afholdt med 21 forskellige faser, hvilket betyder, at rytterne kun slapper af i to dage. Sportsturneringen bliver afholdt, som du måske allerede ved eller har gættet, i Frankrig, men der kan også være faser i nabolande som fx Spanien, Holland eller Belgien.

22 hold er en del af touren, og hvert hold består af ni ryttere. Et af holdene Tinkoff, som blev grundlagt af den danske cykelrytter Bjarne Riis i 1998. Riis var også manager for holdet Tinkoff-Saxo indtil 2015, hvor han blev suspenderet uden, at der blev givet en officiel begrundelse.

Lance Armstrong var indtil 2012 den mest succesrige cykelrytter i Tour de France historien. Faktisk vandt Armstrong Tour de France syv gange i træk mellem 1995 og 2005. I 2012 blev Armstrong taget for doping, og derfor blev han frataget sine Tour de France titler.

Derfor deler fire mænd rekorden for flest Tour de France titler. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain har alle vundet fem gange hver. Britiske Chris Froome kan snart udvide listen, da han har vundet Tour de France fire gange bl.a. tre gange i træk mellem 2015 og 2017.

Cykelløbene der kom før Tour de France

Tour de France startede ud tilbage i 1903, og det er det ældste af de tre cykelløb, som er del af European Grand Tours. Italienske Giro D’Italia startede ud 1909, mens spanske Vuelta de España startede i 1935, men der findes officielle cykelløb, som kom før alle tre European Grand Tours.

Paris-Rouen, som blev organiseret tilbage i november i 1869, var det første cykelløb nogensinde mellem to byer. Den engelske cykelrytter James Moore vandt løbet efter at han nedlagde de 123 km. i løbet af ti timer og 45 minutter.

Cykelløb har også været del af de Olympiske Lege siden begyndelsen. Ved det første sommer OL i den græske hovedstad Athen i 1896 skulle sportsudøverne konkurrere i at køre 87 km frem og tilbage mellem byerne Athen og Marathon. Vinderen blev den græske cyklist Aristidis Konstantinidis.

Cykelløb i Danmark

Et nyere cykelløb er det danske cykelløb, PostNord Danmark Rundt, som også blot er kendt som Danmark rundt. Cykelrytterne cyklede Danmark rundt for første gang tilbage i 1985 og siden 1995 er løbet blev afholdt hvert år. Det skal dog nævnes, at det ikke blev afholdt mellem 1989 og 1994.

Danskerne kender Danmark bedst, eller måske er det hjemmebanefordelen, som gør, at danske cykelryttere har vundet løbet flest gange i historien. 12 gange har en dansk rytter vundet Danmark Rundt, og det er også den danske cykelrytter Jakob Fuglsang har vundet flest gange (3). Men det hænder, at udenlandske ryttere tager sejren på dansk jord. Det gjorde belgiske Wout van Aert blandt andet for nyligt ved Danmark Rundt 2018.