E-sport competities

Wat is e-sport nou eigenlijk?

E-sports is een relatief nieuwe tak van sport, dus we zullen eerst uitleggen wat het nou precies is en welke categorieën hier onder vallen.

De naam

De benaming e-sport is de afkorting van het langere electronic sport. Het wordt ook wel eSport genoemd. Dus zonder het streepje ertussen.

De naam verklapt eigenlijk al dat hier gaat over het beoefenen van elektronische sporten of computergames. Echter is het belangrijk om hierbij te vernoemen dat er een verschil bestaat tussen eSports en gamen.

De term eSport wordt namelijk enkel gebruikt wanneer het gaat om het spelen van computergames in toernooiverband. Competitief gamen dus. Je kunt dus stellen dat alle eSports games zijn, maar niet alle games eSports.

Wanneer je jezelf niet echt bezig houd met gamen an sich, is het niet vreemd als je hier nog nooit van hebt gehoord. De e-sport toernooien worden namelijk zelden uitgezonden op televisie of besproken in de krant of op de radio.

Een populaire sport

Ondanks dat er bij het gros van de mensen nog maar weinig bekend is over eSports, is het een wereldwijd en op grote schaal beoefende vorm van sport, welke momenteel razendsnel aan populariteit wint.

Er zijn momenteel al meer dan 190 miljoen fanatieke e-sport fans en spelers. Dit is een enorm aantal. Dit blijkt wel, wanneer je het aantal fans vergelijkt met bijvoorbeeld American football of ijshockey.

Wanneer we kijken naar ons eigen land, zien we dat vier op de tien Nederlanders in de leeftijdcategorie tussen de 14 en 35 jaar zich bezig houdt met game-competities. Spelen ze zelf niet mee, dan bezoeken ze wel e-sport evenementen, gokken ze op de wedstrijden via Unibet of kijken ze naar de toernooien.

De populariteit is ook goed te merken aan de groei van inkomsten gegenereerd uit deze eSport evenementen. Waar er in 2012 130 miljoen dollar in om ging, was dit in 2017 al een ruime 465 miljoen dollar. Dat is ruim 3,5 keer zoveel in vijf jaar tijd!

Het Internationaal Olympisch Comité heeft deze groeiende populariteit ook al opgemerkt. Zij zijn namelijk aan het overwegen e-sports toe te voegen aan de Olympische Spelen. Momenteel is dit plan echter nog even in de ijskast gezet, omwille van de soms toch wel gewelddadige aard van sommige games.

Hoe werkt eSports?

Professionals en amateurs gaan de strijd met elkaar aan binnen een specifieke computergame, zowel in teamverband als individueel. Dit doen zij met name op grote e-sport evenementen of online.

Er zijn talloze e-sport evenementen waarin de spelers en teams hun krachten kunnen meten. Om eens een paar bekende evenementen te noemen waarvan je zomaar al eens gehoord kunt hebben: Comic Con, Insomnia, Dreamhack en World Series of Online Poker.

Weinig aandacht in de media

Je zult jezelf nu wellicht afvragen waarom er zo weinig aandacht aan eSports en de bijbehorende toernooien wordt besteed in het sportnieuws en de reguliere media. Dit heeft voornamelijk te maken met het gegeven dat deze tak van sport zich vooral afspeelt via en op het internet en omdat de doelgroep gemiddeld gezien vrij jong is.

Veel van deze toernooien worden live gestreamd via internet, en zijn dus van over de gehele wereld te volgen door de fans. Dit draagt uiteraard sterk bij aan het enorme succes van de sport en het op een organische manier verspreiden van het nieuws en informatie over deze toernooien.

De doelgroep van e-sports, veelal millennials, bereikt men niet meer via de ouderwetse media. Dit gaat gewoon te langzaam. Voordat het nieuws op televisie uitgezonden kan worden, is de gemiddelde fan al op de hoogte.

Gamer als beroep

Dat er enorm veel geld omgaat in de eSport wereld kun je jezelf inmiddels waarschijnlijk wel voorstellen. Maar computergames spelen als beroep klinkt misschien toch nog een beetje vreemd. Toch is niets minder waar!

De eSport industrie is inmiddels al zo lucratief, dat de écht talentvolle gamers vaak in speciale gamehuizen wonen met hun teamgenoten. Hier zijn ze dagelijks minstens 8 uur aan het werk. Tactieken worden besproken, gespeelde wedstrijden geanalyseerd en uiteraard wordt er heel veel geoefend om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote tournaments.

De winnaars van de e-sport toernooien worden rijkelijk beloond met onder andere enorme geldprijzen. Zo’n eSport toernooitje kan namelijk al snel een paar miljoen opleveren, en bij de écht grote wedstrijden is dit zelfs een veelvoud hiervan.