VM i fodbold er verdens største fodboldturnering. Det internationale fodboldforbund, FIFA, står bag verdensmesterskabet, som blev afholdt for første gang tilbage i 1930. Den gang var det Uruguay, der var værter for fodboldturneringen, og siden da har 16 andre nationer været værter for VM i fodbold. I denne artikel kan du få et hurtigt overblik over verdens største fodboldturnering.

Startede som en del af de Olympiske Lege

Vidste du, at VM i fodbold oprindeligt var en del af de Olympiske Lege? Fodbold var først en opvisningsdisciplin ved OL i henholdsvis 1900 og 1904, og 1908 blev det til en officiel disciplin i forbindelse med sommer OL i London. Dog blev turneringen stadigvæk ikke taget helt seriøst, da det var amatører på fodbold landsholdet, som dystede i turneringen, der blev vundet af Storbritannien i både 1908 og 1912.

I 1914 gik det internationale fodboldforbund FIFA med til at stå for fodboldkonkurrencen ved sommer OL. Dette banede vejen for den første internationale fodboldturnering ved OL i Belgien i 1920. I 1924, og 1928 vandt Uruguay det der blev til de sidste udgaver af VM i fodbold ved de Olympiske Lege.

Turneringen var efterhånden blevet så succesrig, at den daværende FIFA præsident, Jules Rimet, gik forrest i kampen for at skabe selvstændige verdensmesterskaber i fodbold. Uruguay var som dobbelt forsvarende verdensmestre den passende vært til det første VM i fodbold. Derfor valgte FIFA Uruguay til at være vært for det første VM i fodbold, som blev afholdt i 1930, der også markerede landets hundredeårs jubilæum for selvstændighed.

VM i Rusland var bedst – statistisk set

Ved VM i Rusland 2018 var der mere spænding end nogensinde før. Ni afgørende sejrsmål samt fire mål, der gjorde forskellige kampe endte uafgjort blev scoret i de 13 kampes sidste minut eller overtid. Dette er mange flere kampe, som blev afgjort i de døende minutter end, hvad der hidtil har fundet sted ved et verdensmesterskab i fodbold. Faktisk er det kun et mål mindre end, hvis vi lægger de afgørende mål i de sidste minutter ved de fem verdensmesterskaber, som blev afholdt mellem 1998 og 2014.

En anden rekord, som blev sat ved VM i Rusland var antallet af straffespark. Takket været den nye VAR-teknologi var der 22 straffespark for første gang nogensinde ved et VM i fodbold. Den franske mega stjerne, Kylion Mbpappe, satte også (næsten) rekorden for den yngste spiller nogensinde til at score et mål ved VM. Den 19-årige franskmand bliver kun overgået af brasilianske Pele, som var 17, da han scorede mod Sverige ved VM i 1958.

Brasilien er det mest succesrige hold i historien

Brasilien er det land, der har været VM i fodbold flest gange i historien. Det brasilianske landshold vandt for første gang ved det førnævnte VM i 1958, hvor blandt andet Pele var en del af truppen. Pele er også den spiller, der har løftet flest VM-trofæer i historien. Dette beviser hans tre VM-guldmedaljer. Ud over Brasilien har syv andre nationer vundet VM i fodbold der er tale om Uruguay, Italien, Vesttyskland, England, Argentina, Frankrig og Spanien.

De forbandede verdensmestre

Ved de seneste tre mesterskaber har der også tegnet sig et billede, som nærmest tyder på en forbandelse for de forsvarende verdensmestre. Inden VM i 2018 gik de forsvarende verdensmestre Tyskland ind til turneringen med en favoritrolle, men det danske naboland endte med at ryge ud i gruppespillet for første gang i historien. Men det er ikke første gang i historien, at de forsvarende verdensmestre ryger ud af turneringen. I 2014 var det Spanien, som måtte pakke kufferten efter gruppespillet ved VM i Brasilien, og tilbage ved VM i Sydafrika røg de forsvarende verdensmestre fra Italien også ud af gruppespillet. Kan Frankrig bryde forbandelsen ved det næste verdensmesterskab i Qatar i 2022?